Nytt år, ny finansieringsperiod!

2025 går Nationella språkbanken in i en ny finansieringsperiod. Det innebär två nyheter: Nationella språkbanken byter namn till Språkbanken och Swe-CLARIN blir en ny avdelning, Språkbanken CLARIN.

Från och med 1 januari 2025 startar vår nya finansieringsperiod med medel från Vetenskapsrådet. Perioden pågår till och med 2028. I och med detta byter Nationella språkbanken namn till Språkbanken, i enlighet med de två andra språkbankerna i Norden, Språkbanken i Finland och Språkbanken i Norge.

Vidare blir Swe-CLARIN, det svenska medlemskapet i den europeiska infrastrukturen CLARIN-ERIC, en avdelning inom Språkbanken, Språkbanken CLARIN. Vad innebär det, och hur ser planerna ut för året? Vi frågade Sara Stymne, föreståndare och nationell koordinator och Eva Pettersson, biträdande föreståndare för Språkbanken CLARIN.

– Jag ser väldigt mycket fram emot att ta över som föreståndare för CLARIN-verksamheten. Det finns mycket spännande verksamhet i våra noder som vi vill bevara, men jag ser även en chans till en nystart, säger Sara Stymne. En ambition är att öka samarbetet mellan våra elva noder. Den 3 februari arrangerar vi därför en kick-off i Uppsala där vi bjuder in alla noder för att presentera sina verksamheter och hitta nya projekt och samarbeten. Allt för att upptäcka nya möjligheter så att vi kan satsa mer längre fram.

– Senare i år ska vi även göra en rundresa till alla noder för att bättre lära känna verksamheterna, se vad de gör och se vilka samarbeten vi kan utveckla. Vi har även en ny uppdaterad webbplats för Språkbanken CLARIN på gång. Ambitionen är att vår primära målgrupp, forskare inom humaniora och samhällsvetenskap, ännu enklare ska hitta språkteknologiska verktyg och material, avslutar Eva Pettersson.

Språkbanken CLARIN

Språkbanken CLARIN, med sin europeiska verksamhet Swe-CLARIN, är en nod i CLARIN (Common Language Resources and Technology Infrastructure), som bygger upp en europeisk forskningsinfrastruktur baserad på språkteknologi. Syftet är att främja ny forskning med digitala verktyg. Språkbanken CLARIN erbjuder språkteknologiska verktyg och material som textsamlingar, korpusar, lexikon och ljudinspelningar.

Språkbanken CLARIN är organiserat som ett konsortium med elva medlemmar; nationella forskningsmiljöer, arkiv och bibliotek, som tillsammans representerar universitetsvärlden och samhällets minnesinstitutioner. Verksamheten ingår i Språkbanken och är medfinansierad av Vetenskapsrådet.

Sara Stymne.

Sara Stymne, föreståndare och nationell koordinator för Språkbanken CLARIN. Foto: Ivar Stymne.

Eva Pettersson

Eva Pettersson, biträdande föreståndare för Språkbanken CLARIN. Foto: Mikael Wallerstedt.

Publicerad den

Uppdaterad den

Språkbanken Text
Nationella språkbanken
Språkteknologi