Höstworkshop i repris: SweCSS
Hur kan språkteknologi möjliggöra ny forskning i samhällsvetenskap? På årets Höstworkshop presenterade Marco Kuhlmann, professor vid institutionen för datavetenskap vid Linköpings universitet, arbetet inom SweCSS, The Swedish Excellence Centre for Computational Science.
Berätta om SweCSS!
– SweCSS är en nationell hubb och forskningsmiljö för forskning inom computational social science, CSS. Vi riktar oss till forskare och studenter inom samhällsvetenskap och datavetenskap som vill förstå och analysera komplexa sociala mönster med hjälp av avancerade beräkningsmetoder. Under de senaste åren har företag drivit utvecklingen av nya metoder och modeller för språkteknologi. Vad kan vi som akademiska miljöer bidra med? SweCSS är ett bra exempel på att språkteknologi kan möjliggöra ny forskning inom samhällsvetenskap.
Vad är computational social science?
– Computional social science gör det möjligt att med hjälp av stora mängder data få svar på frågor som inte kan besvaras med traditionella instrument, till exempel enkäter. Det kan handla om att analysera stora volymer data från tidningar och sociala medier som fungerar som sociala sensorer som fångar vad människor känner, tänker och pratar om. Eller att med hjälp av registerdata från olika myndigheter simulera processer där tusentals individer kan interagera med varandra som i ett datorspel och på så sätt analysera mänskligt beteende och social dynamik; hur individer interagerar med varandra, om de bor och jobbar nära varandra eller är släkt och hur detta påverkar deras värderingar, trosuppfattningar och politiska åsikter, till exempel.
Nämn några projekt inom CSS
– I projektet Mining for meaning användes avancerade maskininlärningsmetoder för att analysera hur diskussionen och uppfattningarna om migrationen förändrats över tid. Med hjälp av textdata från Språkbanken Text var det möjligt att mäta i vilka termer tidningarna pratar om migration. Resultaten var ganska överraskande. Till exempel påverkade flyktingkrisen 2015 inte hur migration diskuterades i Sverige.
Ett annat projekt, Kyrkors uppgång och fall: Sociala interaktioner och Svenska kyrkans medlemsminskning, analyserade vilken roll sociala interaktioner mellan individer spelade för minskningen av antalet medlemmar i Svenska kyrkan. Simuleringsmodellerna visar att sociala interaktioner spelade en betydande roll för Svenska kyrkans nedgång och att sociala interaktioner förstärker effekter av andra processer såsom den generella sekulariseringen av svenska samhället.
Vad händer framöver?
– Verksamheten startade i januari. Just nu avslutar vi de första rekryteringarna av gästprofessorer och yngre forskare. I november arrangerade vi workshoppen Computational Social Science & Language Technology och den 22-24 juli 2025 arrangerar vi den internationella konferensen för computational social science, IC2S2.
SweCSS, The Swedish Excellence Centre for Computational Science
SweCSS är en gemensam satsning mellan Institutet för Analytisk Sociologi (IAS) och Institutionen för Datavetenskap (IDA), båda vid Linköpings universitet. Centret samarbetar med ledande forskare i Sverige och utomlands, stödjer innovativa samarbetskonstellationer inom forskning och erbjuder forskarutbildning. Centret finansieras av Vetenskapsrådet 2024-2028.
Publicerad den
Uppdaterad den